Održana međunarodna konferencija „Medijacijom do izgradnje mira“ u Sarajevu

Facebook
Twitter
LinkedIn

Udruga medijatora jugoistočne Europe u saradnji sa Mrežom za izgradnju mira, Misijom OSCE-a  u BiH, Udruženjem medijatora BiH, Centrom za mirenje „MEDIJATOR“ i Koalicijom tolerantno pozitivno iz Doboja, povodom Međunarodnog dana mira 21. rujana, a u okviru okviru „Sedmice izgradnje mira i ekološke svjesnosti u BiH organizrala je u Sarajevu konferenciju pod nazivom „ MEDIJACIJOM DO IZGRADNJE MIRA“ . Na konferenciji su sudjelovali predstavnici navedenih organizacija, kao medijatori iz Republike Srbije, Republike Sjeverna Makedonija, Republike Hrvatske te domaćini iz BIH. Održavanjem konferencije organizatori su željeli dati svoj doprinos za dijalog i razvoj  i poslati poruke da se može bolje, ljepše, skladnije, odgovornije i kvalitetnije živjeti kroz različitost kultura i običaja, a sukobe rješavati mirnim putem. Na konferenciji su svoja izlaganja u dvije panel diskusije. Prvu temu „ Medijacijom do izgradnje mira iskustva susjeda i EU“ moderirao je predsjednik Udruge medijatora JIE i Centra za mirenje “Medijator” Stipe Šola, a sudjelovali su: Gorazd Đurović Medijator-  Srbija, Slave Mladenovski, KMRS Makedonija, Pravda Božović Vučinović   Medijator – Srbija – Kosovo, Amir Avdagić, Udruženja Medijatora  BiH, Dr. Carla Schraml, CSSP- Berlinski centar za integrativnu medijaciju, Snježana Ivandić Ninković    Asocijacija za Demokratske inicijative Sarajevo, Ljupčo Sotiroski, medijator R S Makedonija, Muharem Selimović  Udruženje medijatora BiH i   Vladimir Bily , Centar za mirenje „Medijator“. Republika Hrvatska.

Panel diskusiju na temu „ Medijacijom do izgradnje mira. Što može Bosna i Hercegovina ?“ moderirala je prof.dr. Azra Adžajlić  Dedović , a sudjelovali su : Namik Hadžalić    Misija OSCE-a u BiH, Saliha Đuderija, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BIH, Snežana Šešlija, Koalicija tolerantno pozitivno Doboj, Smiljka Gavrić ,  Udruženje medijatora BiH i Irina Solaja,  CRCDBIH.

Bila je to prilika da partneri i organizator ove Konferencije potpišu memorandume o suradnji na implementaciji medijacije u BIH.

Zahvaljujemo predsjedniku Organizacijskog odbora kolegi Esadu Bećiroviću na velikom trudu, energiji, srdačnosti i iskazanoj opredijeljenosti za medijaciju i mirotvorstvo. Zahvaljujemo i Goranu Bubalu iz Mreže za izgradnju mira, kao i svim ostalim partnerima, sudionicima ove konferencije posebice medijatorima i medijatoricama iz BIH te kolegama iz susjednih zemalja.

Svakako ćemo se truditi da nastavimo započetu vrlo dobru suradnju